Kapiteinskoor bij het Nautisch evenement in Zaandam

Het Kapiteinskoor hoort bij de nautische dag

In de haven van Zaandam was op 13 april de middag bepaald zonnig en een sfeer die gevuld was met opwinding en verwachting. Het was de Nautische dag, waarop de haven tot leven kwam met kleurrijke schepen, enthousiaste opvarenden en nieuwsgierige toeschouwers die langs de kades slenterden. Maar dit jaar zou het evenement extra bijzonder worden, want het lokaal legendarische Kapiteinskoor zou optreden bij de haven.

Het Kapiteinskoor is beroemd in de regio vanwege hun soms diepdonkere stemmen, meeslepende zeemansliederen en hun charismatische optredens. Ze zijn een groep gepassioneerde zangers en muzikanten, gekleed in traditionele Kapiteinskleding, compleet met Kapiteinspet, een eigen stropdas, zwarte broek en een wit overhemd met epauletten.

Tegen de tijd dat het optreden zou plaatsvinden, begonnen de leden van het Kapiteinskoor zich te verzamelen op het hoofdplein bij het Sloishois, Toen de klok één uur sloeg, begon het Kapiteinskoor met hun eerste lied, natuurlijk het bekende “Stuurman de trossen los”. Vanwege een blessure was de vaste man om de Scheepsbel te luiden door een blessure niet geschikt en werd daarom vervangen door André van Beveren. Deze had door een duidelijk gebrek aan ervaring enige moeite met het juiste tijdstip. De volgende harmonieën vulden de lucht en trokken de aandacht van alle aanwezigen. Langs de kades stopten mensen met wandelen om te luisteren, terwijl sommige bootjes in de Groote Sluis langzaam tot stilstand kwamen, zodat hun bemanning kon genieten van het spektakel.

Het Kapiteinskoor bracht een gevarieerd repertoire van zeemansliedjes tot melancholische ballades ten gehore over het leven op zee. De toeschouwers klapten in de maat, zongen mee en dansten zelfs langs de waterkant, aangestoken door de energie van de muziek.

Na tweemaal een sessie van drie kwartier eindigde het optreden van het Kapiteinskoor met een ovatie van het publiek. De leden van het koor namen hun welverdiende applaus in ontvangst, met brede glimlachen op hun gezichten. Terwijl de middag vorderde, konden de Kapiteins genieten van een welverdiend biertje. De echo van de zeemansliederen bleef nog lang hangen in de lucht, als een herinnering aan een onvergetelijke nautische dag vol muziek, vreugde en gemeenschap.

Scroll naar boven