’t Dammetje en Mennistenerf

Nieuwe kroeg op de Dam in Zaandam

Een dag van te voren werd gevraagd om vòòr het repeteren op woensdag 12 juni om 17.30 uur paraat te staan in compleet tenue bij de ingang van het Zaantheater. Op de Dam in Zaandam was een nieuwe kroeg geopend door Michael van Zaane, samen met zijn maatje Ian van Nooij, de uitbaters van de nieuwe bruine kroeg. De bedoeling is een eetcafé waar je ook stamppot of een sateetje kan eten, maar zeker ook een vaasje kan drinken. Om maar even niet te noemen de kopstootjes. Het Kapiteinskoor was er die avond om Michael te  verrassen. En hoe……..

Heel gedisciplineerd liepen de heren Kapiteins de Dam op, naar nummer 50 waar voorheen café Noir was gevestigd. Het publiek stond al raar te kijken want wat zou er hier gaan gebeuren. Er was natuurlijk niets aangekondigd. En of het zo afgesproken was liepen de Kapiteins meteen naar achteren en stelden zich op de trap op. Michael volledig verrast. Daan de Groot, onze vaste accordeonist wist wel, die was al aan het spelen op uitnodiging van Michael. Het Kapiteinskoor begon natuurlijk met “De trossen los”. Daarna de overbekende meezingers als “Aan de Amsterdamse grachten”, de “Jordaan medley”en nog wat bekende liedjes waar het opviel dat zowat de hele kroeg aan het meezingen was. Jong en oud. En het was druk in de kroeg en daarbuiten. Velen hebben dit meegemaakt als zeer positief wat het applaus na afloop was tot in de omtrek te horen.

 

Kapiteins bij Mennistenerf

Na lange tijd weer eens een optreden bij het Mennistenerf in Zaandam. Vrijdag 14 juli, (Quartorze juilliet = dè Franse feestdag) stonden de Kapiteins weer paraat om 14.30 uur. Een redelijk volle zaal met enthousiaste mensen, die een leuke middag verwachtten. Dat werd volledig waargemaakt, ondanks de beperkte opkomst van Kapiteins. Heren, dat moet toch anders. Waren er woensdag ruim 20 Kapiteins, bleef het bij dit officiële optreden ruim onder de twintig. Maar ook die beperkte groep was in staat om de zaal erg enthousiast te krijgen.

Wat een belevenis voor de bewoners en hun gasten. Naast enkele bijzondere liedjes zoals “Sierra Madre”, werden toch best flink wat populaire liedjes gebracht. “Aan de Amsterdamse Grachten” doet het altijd wel uitstekend. En de “Tulpen uit Amsterdam” zeker ook. Natuurlijk, zoals we gewend zijn was het binnen warm, dus na de pauze kon de pet in de tas blijven. Maar vòòr de pauze was het “Trossen los”, en verdere populaire liedjes. Bob mocht de bewoners vertellen daut ze vroeger de zeilen moesten ‘tanen’. Dat betekent de zeilen extra behandelen met lijnolie om ze nog meer tegen water bestand te laten zijn. Daarmee heb je het dan over de “bruine vloot”.

Het publiek was zo enthousiast dat ze het eigenlijk jammer vonden dat de pauze al was aangebroken. Na de pauze kwamen er weer wat bekendere nummers zoals bijvoorbeeld de “Sleepbootkapitein”, en de “Zaanse molen”. Andre mocht gaan vertellen dat hij altijd luistert naar de wind die zijn naam roept.  

En dan natuurlijk de onvervalste “zakdoekjes hit”. Carel van de Nes, als vervangende dirigent, wees de bewoners erop dat zij niet met de zakdoek mochten zwaaien vóór wij dat deden. In het algemeen lukte dat bijzonder goed. Het Kapiteinskoor werd wederom gevraagd snel weer terug te komen. Dat is natuurlijk een goede aanwijzing dat de middag uiterst geslaagd was.

Scroll naar boven