Jan Haringrace 2023

Jan Haringrace 2023

Het begrip  “Jan Haring Weekend” staat voor gezelligheid, ontspanning en vermaak voor heel veel Waterlanders, dagjesmensen en toeristen. Het optreden van o.a. het Kapiteinskoor voor de liefhebbers van zang en muziek, het wedstrijdzeilen voor de schippers met hun bemanningen en tenslotte de palingrookwedstrijd welke er is voor de deelnemers én de bezoekers die zich de vers gerookte vis altijd goed laten smaken.

In de slag om de Zuiderzee, begin Oktober 1573, klom Jan Haring, een legendarische matroos, in de vlaggenmast van het vlaggenschip van een Spaanse oorlogsvloot en sneed, onder luid gejuich van de Geuzen, de admiraalsvlag van het schip los. Toen hij weer naar beneden klom, werd hij neergeschoten en viel hij in zee.

De geuzen slaagden er toch nog in de mast van het Spaanse vlaggenschip om te hakken. Op het moment dat de andere Spaanse schepen dit zagen, vluchtten ze met hun overgebleven schepen naar de veilige haven van Amsterdam. De helft van de Spaanse vloot was tot zinken gebracht. Dit werd een keerpunt in de vrijheidsoorlog van de Nederlandse republiek tegen Spanje, wat later bekend werd als de 80-jarige oorlog.

 

Zondag 9 juli waren de Kapiteins weer eens te gast in Monnickendam, aanwezig bij de feestdagen rond de Jan Haringrace. Sinds vele jaren zijn de Kapiteins gast in Monnickendam en zingen de bekende liedjes, dit jaar voor het eerst in een grote tent. Deze was geplaatst op een plek waar voorheen een oude loods en visrokerij gevestigd was, “Vischrookerij Lange Ben”.

 

De grote tent waar het Kapiteinskoor in stond te zingen was zo warm als een oven.

Vele mensen bij elkaar en op zo’n warme dag, betekent dat er een warmte ontwikkeling komt van heb ik jou daar. Hoe dan ook, het publiek genoot volop van de door het koor gebrachte liedjes, vooral de bekende ‘Evergreens’ als “De sleepboot Kapitein”, De “Jordaanmedley” en “Aan de Amsterdamse grachten” om er zomaar een paar te noemen.

Zelfs hoorde ik dat er mensen waren die informeerden naar de kosten van een optreden van het koor op één of ander feest. Er waren ook bezoekers die met één of meerdere Kapiteins op foto wilden. Dat geeft toch wel aan hoe populair het Kapiteinskoor is.

Scroll naar boven