Kapiteins in vrolijk Guisveld

Kapiteins in vrolijk Guisveld

Op een mooie lentemiddag, donderdag 2 mei, bracht het Kapiteinskoor een golf van vreugde naar verzorgingstehuis Guisveld. De verwachtingen van de bewoners was duidelijk merkbaar. Het was dan ook alweer een tijd geleden dat het Kapiteinskoor in dit verzorgingshuis een optreden kon verzorgen. Het was een mooie dag en daarom waren er Kapiteins al vroeg gekomen en zaten gezellig buiten op het terras.

Eén van de Kapiteins was vrolijk aan komen fietsen en stapte over een klein muurtje, maar vergeet z’n tweede been ook ruim over het muurtje te trekken en het gevolg was natuurlijk een valpartij. Gelukkig zonder gevolgen. 

Het Kapiteinskoor, in de bekende Kapiteins-uniformen en overhemden met korte mouw zoals de voorschriften zijn, kon zich opstellen voor de microfoons van de geluidsinstallatie. Even later gaf dirigent Frits aan de techniek, waar Jan Slot aan de knoppen zat, een seintje dat begonnen kon worden, en dat was dan natuurlijk met: “Stuurman, de trossen los”.

Het publiek, bestaande uit bewoners van verschillende leeftijden en achtergronden, reageerde enthousiast en sommigen begonnen zelfs voorzichtig mee te zingen.

Naarmate het optreden vorderde, bracht het Kapiteinskoor een gevarieerd repertoire van bekende zeemansliederen zoals “Mijn Opa was een sleepbootkapitein”. Bewoners wiegden zachtjes mee op de maat van de muziek, terwijl anderen glimlachten en genoten van de nostalgie van de liedjes.

De sfeer was luchtig, vrolijk, gemakkelijk. Dat merkte je vooral in de pauze toen de Kapiteins in de bar een biertje mochten halen, Er kwam een vrijwilligster langs met een grote schaal bitterballen. Die werd als snel ballenjuf genoemd. Zij reageerde daar dubbelzinnig bijzonder rap op: mijn ballen zijn groter dan die van jullie.

Hilariteit alom natuurlijk.

Na de pauze kwamen weer een aantal solisten aan bod die heel erg goed hun liedje overbrachten bij de bewoners. Die konden hun waardering niet onder stoelen of banken schuiven. Een van de meest ontroerende momenten van het optreden was toen het Kapiteinskoor een medley van Nederlandstalige hits uit de jaren ’50 en ’60 bracht, met als inhoud o.a. “Weet je nog wel, die avond in de regen” en “Ik heb je voor het eerst ontmoet”. Hierbij werden natuurlijk herinneringen aan lang vervlogen tijden opgeroepen en bewoners waanden zich even terug in hun jeugd.

Het hoogtepunt van het optreden kwam toen het Kapiteinskoor het nummer “Het kleine café aan de haven” ten gehore bracht, een nummer dat bij velen een gevoelige snaar raakte en een golf van emotie teweegbracht in de zaal. Het publiek reageerde met een enthousiaste ovatie.

Na twee maal drie kwartier vol muziek, gelach en ontroering eindigde het optreden met een welverdiend applaus en een dankwoord van het Kapiteinskoor aan het publiek en het personeel van verzorgingstehuis Guisveld. Terwijl de zangers het podium verlieten, bleef de herinnering aan deze bijzondere middag nog lang nagalmen in de harten van de bewoners, die dankbaar waren voor het moment van vreugde en verbondenheid dat het Kapiteinskoor had gebracht.

Daarna mochten de mannen nog een biertje halen, waarbij enkele bewoners ook in het barretje kwamen. Ook hier was de sfeer weer luchtig, wat moge blijken uit de foto van Jaap Pols, zittende op de rollator van één van de bewoonsters, die prompt om zijn nek hing. Lachen natuurlijk. Ook hier heeft het Kapiteinskoor een fantastische indruk achter gelaten.

 

Scroll naar boven