Kapiteins bij de Jan Haring Race

Op zondag 7 juli was het Kapiteinskoor weer present in het rustieke, historische stadje Monnickendam. Met de nodige gezonde spanning was er uitgekeken naar het fantastische evenement “Jan Haring Race en vis-rook wedstrijd”. Maar….

Bijna was het hele feest niet doorgegaan. Enkele dagen voor het weekend werd meegedeeld dat het hele feest niet zou doorgaan. Maar gelukkig kwam op donderdag de mededeling dat het feest toch zou plaats vinden. En het Kapiteinskoor hoort erbij, werd verteld. Dus toch naar Monnickendam op zondag.

We hebben jaren gehad dat het prachtig weer was, soms bloedheet, maar dit jaar leek wel alles anders. Het was niet koud , maar flink bewolkt met af en toe het zonnetje. In de loop van de middag meer en meer bewolkt tot er tegen de pauze een paar druppels vielen, wat binnen notime een flinke plensbui werd die bijna drie kwartier duurde. Iedereen zocht de bescherming van parasols of één van de tenten.

Dirigent Frits stond net buiten de tent dus die moest op een andere manier droog gehouden worden. Jan Slot hield dus een paraplu boven Frits. En alle apparatuur werd afgedekt met plastic folie. Toen konden we verder zingen.

Opvallend was dat het vele publiek wat kwam luisteren ook uit volle borst mee zongen. Dat kan aan het enthousiasme van het publiek liggen, maar ook aan de drank, want er ging heel veel bier rond. Kan ook liggen aan de uitgebalanceerde keuze van dirigent Frits. We houden het er maar op dat het lag aan een combinatie van factoren, maar het was toch gezèllig daar in Monnickendam.

Langs de beide kades van de oude haven waren veel mensen bezig met de vis-rook wedstrijd. Dat kon je ook wel ruiken, want vis roken doe je met beuken- of eikenhout in een smeulende hoop, afgedekt met rookmot. Dit is fijn gemalen eikenhout. Een dun laagje op het vuurtje in de rook-ton doet het vuurtje smeulen. en spelen met de onderdeur en schoorsteen laat de temperatuur oplopen en de rook ontwikkelen. Vis aan de speten (dit zijn de stangetjes waaraan de vis hangt) raken gaar bij een temperatuur van ongeveer 75-80 graden. Wat langer roken, afhankelijk van de voorkeur voor smaak, kan, maar dan moet de temperatuur omlaag. Anders wordt de vis te droog. Enkelen hebben vers gerookte paling geproefd maar andere hielden het bij de aangeboden haring.

Alleen al het feit dat het Kapiteinskoor ‘erbij’ hoort is al reden genoeg om aan te nemen dat we volgend jaar er weer bij zijn. Want dat iedereen hardop meezong was een compliment waar je “U” tegen zegt.   

Scroll naar boven